Kersenrassen

De Mierlose Zwarte

"Een heerlijk kers voor uit de hand of in de pannekoek!"

Deze fameuze kers is befaamd vanwege de bijzondere smaak, welke wordt bepaald door de bodemsamenstelling in Mierlo. De ├ęchte Mierlose Zwarte kersen groeien aan hoogstam kersenbomen en worden de laatste jaren doorgaans geoogst tussen half juni en begin juli.

De Kersenboerderij op de Eendenpoel is de laatste authentieke hoogstamboomgaard van dit kersenras.

mierlose zwarte kersen

De rassen op een rijtje:

> Mierlose Zwarte

mierlose zwarte kersen

De " Zwarte" zijn het meest veelzijdige en geliefde kersenras wat in de omgeving geteeld wordt. Naast de bekende streuf is deze kers ook heerlijk in combinatie met ijs of gewoon zo uit de hand. U kunt bovendien het hele jaar door genieten van de Zwarte aangezien dit ras zich uitermate goed leent om in te maken, maar ook in te vriezen!

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: zeer geschikt

Invriezen: zeer geschikt

Kersenstreuf: zeer geschikt

> Dikke Loen

Een andere bekende spekkers is de Dikke Loen. Een volle zoete knapper, heerlijk uit de hand en om in te wekken. Door de jaren heen melden zich steeds meer liefhebbers die in populariteit de Hedelfinger voorbij is!

hedelfingers

 

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: zeer geschikt

Invriezen: ongeschikt

Kersenstreuf: ongeschikt

> Varickse Zwarte

Het neefje van de Mierlose Zwarte. Een donkere, zoete kers die naast het snoepen ook zeer geschikt is voor bijvoorbeeld op de pannenkoek of in de ijscoupe.

 

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: geschikt

Invriezen: geschikt

Kersenstreuf: zeer geschikt

> Hollanders

Een zache zoete rode kers, heerlijk voor in de hand of in de pannenkoek.

 

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: minder geschikt

Invriezen: ongeschikt

Kersenstreuf: geschikt

> Pater van Mansveld

Een klassieke spekkers, vol en zoet van smaak.

 

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: geschikt

Invriezen: ongeschikt

Kersenstreuf: minder geschikt

> Wijnkersen

Een zachte rode kers, met een heel eigen smaak. Zoals de naam al zegt heeft deze kers een vleugje wijnsmaak.

 

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: geschikt

Invriezen: ongeschikt

Kersenstreuf: geschikt

> Spaanse Kersen

spaanse kersen

Deze kersen komen niet uit Spanje, maar lenen hun bijnaam aan de unieke kleur. Deze kersen blijven namelijk geel en krijgen alleen een klein rood blosje. Officieel heten ze Napoleon kersen.Het zijn de zeer geliefde frisse handkersen waarmee we het seizoen afsluiten. Door de stevige structuur en friszoete smaak is deze kers ook zeer geschikt om in te maken.

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: zeer geschikt

Invriezen: ongeschikt

Kersenstreuf: ongeschikt

 

> Hedelfingers

De ware koning onder de knappers. Deze heerlijk friszoete kers kenmerkt zich door zijn hartvorm. De Hedelfinger is vroegrijp al zoet en eetbaar, maar voor diegene die geduld heeft smaakt de rijpe knapper het best! De bijnaam "knapper" is overigens niet voor niets. Hedelfingers zijn erg gevoelig voor vocht en bij een fikse regenbui knappen de kersen open. Wanneer ze hierna direct geoogst worden is dit geen probleem en smaken ze zelfs nog zoeter. Wordt er te lang gewacht met de verwerking, dan begint het rottingsproces.

 

Uit de hand: zeer geschikt

Inmaken: zeer geschikt

Invriezen: ongschikt

Kersenstreuf: ongeschikt

 

 

mierlose kersen De Kersenboerderij